מיתוסים יווניים בקפריסין

איתור חדר:

קפריסין היא ביתם של כמה מהדמויות המשפיעות ביותר בסיפורי המיתולוגיה היוונית. ריכזנו את סיפוריהם של כמה מהן:

 

אפרודיטה

מאמינים כי מקום הולדתה של אפרודיטה הינו באזור פאפוס. אלה מפנתיאון יוון העתיקה המחוברת לאהבה, יופי, הנאה, תשוקה והולדה. אפרודיטה נולדה מול חופי קיטרה מהקצף המיוצר מאיברי המין של אורנוס, שבנו קרונוס ניתק וזרק לים. היא נודעה גם בשם Cypris (גברת קפריסין), בגלל מקום לידתה.
במיתולוגיה היוונית אפרודיטה הייתה נשואה להפסטוס, אל האש, הנפחים ועבודות המתכת. אפרודיטה לא הייתה נאמנה לו ולעתים קרובות היו לה מאהבים אחרים; באודיסיאה היא נתפסת במעשה ניאוף עם ארס, אל המלחמה.
אפרודיטה הייתה גם אמו הפונדקאית ומאהבה של הרועה, בן התמותה, אדוניס, שנהרג על ידי חזיר בר. יחד עם אתנה והרה, אפרודיטה הייתה אחת משלוש האלה שהפיוד שלהם הביא לתחילת מלחמת טרויה והיא ממלאת תפקיד מרכזי בכל האיליאדה.

אדוניס

אדוניס היה המאהב בן התמותה של האלה אפרודיטה במיתולוגיה היוונית. הוא נולד לאחר שאפרודיטה קיללה את אמו מירה לתאווה לאביה, קינירס מלך קפריסין. מירה קיימה יחסים עם אביה בחושך מוחלט במשך תשעה לילות, אך לאחר מכן הוא גילה את זהותה ורדף אחריה בחרב. האלים הפכו אותה לעץ מור, ובצורת עץ היא ילדה את אדוניס. אפרודיטה מצאה את התינוק ונתנה אותו לגידול על ידי פרספונה, מלכת העולם התחתון. אדוניס צמח לצעיר נאה להפליא, שגרם לאפרודיטה ופרספונה לריב עליו, כאשר בסופו של דבר זאוס קבע כי אדוניס יבלה שליש מהשנה בעולם התחתון עם פרספונה, שליש השנה עם אפרודיטה, והשליש האחרון של השנה עם מי שהוא בחר. אדוניס בחר לבלות את השליש האחרון שלו השנה עם אפרודיטה.
יום אחד, אדוניס נפגע על ידי חזיר בר במהלך מסע ציד ומת בזרועות אפרודיטה. בזמן שבכה דמו התערבב עם דמעותיה והפך לפרח הכלנית. אפרודיטה הכריז על פסטיבל אדוניה לציון מותו הטרגי, אותו חגגו נשים מדי שנה באמצע הקיץ. במהלך פסטיבל זה, נשים יווניות היו נוטעות "גינות של אדוניס", סירים קטנים המכילים צמחים הגדלים במהירות, אותם היו מציבים על בתיהם בשמש החמה. הצמחים היו נובטים, אך במהרה נובלים ומתים. ואז הנשים היו מתאבלות על מותו של אדוניס, קורעות את בגדיהן ומכות את שדיהן בהפגנת צער ציבורית.

 

תאוקרוס

תאוקרוס היה בנם של המלך תלמון מאי סלאמיס ואשתו השנייה הסיונה, בתו של המלך לאומדון מטרויה. הוא נלחם לצד אחיו למחצה, אייאקס, במלחמת טרויה והוא המייסד האגדי של העיר סלאמיס בקפריסין. דרך אימו, טייזר היה אחיינו של המלך פריאם מטרויה ובן דודם של הקטור ופריז שכולם לחמו נגדם במלחמת טרויה.
במהלך מלחמת טרויה, טייזר היה בעיקר קשת גדול, שאיבד את החיצים שלו מאחורי המגן הענק של אחיו למחצה אייאקס הגדול. כאשר הקטור הסיע את האכאים בחזרה לעבר ספינותיהם, הטאוקר העניק לארג'ים הצלחה מסוימת בכך שהרג רבים מהסוסים הטרויאניים הטעונים, כולל העגלון של הקטור, ארכפטולמוס בן איפיטוס. עם זאת, בכל פעם שהוא ירה חץ לעבר הקטור, האל אפולו, מגן הסוסים הטרויאניים, היה מסכל אותו. בשלב מסוים זעם הקטור על הצלחתו של תאוקרוס, הקטור הרים סלע ענק והעיף אותו לעברו. הסלע פצע אותו, כך שהיה עליו להפסיק להילחם לתקופה מסוימת. הוא הרים חנית כדי להילחם במלחמה לאחר שקשתו נשברה על ידי זאוס. הוא קרא תיגר שוב על הקטור, ונמנע במעט מהכידון המעופף של הקטור בקרב שלאחר מכן. הוא היה גם אחד הדנים שנכנסו לסוס הטרויאני. בסך הכל הרג Teucer שלושים טרויאנים במהלך המלחמה; מבין אותם טרוייאנים היו את – Aretaon, Orsilochus, Ormenus, Ophelestes, Daetor, Chromius, Lycophontes, Amopaon, Melanippus, Prothoon and Periphetes, וכן את הארכפטולמוס הנ"ל. הוא גם פצע את גלאוקוס, בנו של היפולוכוס.
בסופו של דבר הצטרף תאוקרוס למלך בלוס השני במסעו נגד קפריסין, וכאשר נתפס האי העביר אותו בלוס בתגמול על עזרתו. תאוקרוס ייסד את העיר סאלאמיס של קפריסין, אותה כינה על שם מדינת מולדתו. הוא התחתן עוד עם אאונה, בתו של סיניראס, מלך קפריסין, ונולדה לו בת, אסטריה.

פיגמליון

פיגמליון הוא דמות אגדית של קפריסין במיתולוגיה היוונית. בסיפור היה היה מלך ופסל. הוא מוכר ביותר משירו הנרטיבי של אובידיוס – מטמורפוזות – בו פיגמליון היה פסל שהתאהב בפסל שגילף.
בספר 10 של המטמורפוזות של אוביד, פיגמליון היה פסל קפריסאי שגילף אישה מתוך שנהב. לדברי אובידיוס, לאחר שראה את הפרופואטידים מזנות את עצמן, פיגמליון הכריז שהוא "לא מתעניין בנשים", אך אז מצא שהפסל שלו כל כך יפה ומציאותי שהוא התאהב בו.
עם הזמן הגיע יום הפסטיבל של אפרודיטה, ופיגמליון עשה מנחות על מזבח אפרודיטה. שם, מפחד מכדי להודות לכולם באהבתו, הוא איחל בשקט שכלתו תהיה "הדמות החיה של ילדת השנהב שלי". כשחזר הביתה, נישק את פסל השנהב שלו, ומצא כי שפתי הפסל מרגישות חמות. הוא נישק אותו שוב וגילה שהשנהב איבד את קשיותו. אפרודיטה נענתה למשאלתו של פיגמליון.
פיגמליון התחתן עם פסל השנהב שהשתנה לאישה תחת ברכת אפרודיטה. בנרטיב של אוביד נולדה להם בת, פאפוס, ששם העיר נגזר ממנה. בכמה גרסאות פאפוס היה בן, ונולדה להם גם בת, מתארמה.

דילוג לתוכן